Campus Audiovisual


Barcelona, Spain
Prof. Arch. Marc-Henri Collomb
Spring 2013




The research of this project started with an urban consideration aimed to define which scale of intervention would have been possible: S, M or L. Finding itself in a precise point of transition of scale and functions (residential towards south-west and corporation and education towards north-east), the site represents an interesting challenge to investigate how those two realities can blend together in the same plot creating a new senense of unity rather than disgregation.
One of the first considerations was about the void created by the adjacent park of the Can Framis museum and the will to emphasize it with the definition of a solid around it. This would also help define the public space of the city as transit space and the more private space inside the plot intended as destination. Another key element of the investigation was the presence of the two residential buildings which closes two sides of the plot and how the new volume of the campus could and should relate to them to create dense and unified solid.
 
  
 
 
  second floor
 
  ground floor
 
  basement
 
The idea behind the building is to have a repetition of a linear element whose dimensions can be found in the neighborhood already. These elements are closed on the head to avoid direct views between the campus and the residential building and open to the sides to foster longer and tranverse line of sights. Through this repetition of elements, the resulting volume can also be adjusted to the different conditions around the site and those wanted inside the plot. Toward the park, the building is presenting itself as a closed and regular boundary defining the void of the adjacent block and the dense city surrounding it. On the other side, and facing the other block, the elevation of the campus is articulated from a rhythm of solids and permeable voids allowing the access to the inside of the plot and the campus itself. The repetition of the linear elements is then broken introducing another pyramidal element to be repeated. These new elements will be noticed from the distance and will work as an attractive force revealing the presence of the campus and it’s main entrance.
Program wise every element of the campus will host a different function: library, classrooms and ateliers, while the three pyramidal elements will accomodate the most significative spaces of creation and experimentation.In addition to bridges, all the functions are also connected at the basement floor through a wide space that works as an exibition space for the above activities.